Офіційний сайт Пологівської районної ради Запорізької області

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Звернення Пологівської районної ради щодо підходів до формування освітньої та медичної субвенцій

Президенту України

Порошенку П.О.

Прем’єр-міністру України

Гройсману В.Б.

Голові Запорізької обласної
державної адміністрації

Брилю К.І.

  Під час проведення пленарного засідання шістнадцятої сесії Пологівської районної ради Запорізької області депутатами ради було порушено питання щодо перегляду підходів до формування освітньої та медичної субвенцій, які надаються з державного бюджету районним бюджетам для забезпечення стовідсоткової потреби відповідних галузей.
  Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» передбачено виключення зі складу освітньої та медичної субвенцій видатків на комунальні послуги і енергоносії та передача їх повністю на фінансування за рахунок власних коштів районних бюджетів. Для районного бюджету у 2017 році сума таких видатків складає 5503,875 тис.грн.
 Крім цього, відповідно до ч.1 ст.103-2 Бюджетного кодексу України, за рахунок освітньої субвенції здійснюється фінансування заробітної плати тільки педагогічному персоналу, що складає приблизно 68% працівників закладів освіти. Таким чином, у 2017 року органи місцевого самоврядування повинні фінансувати власним коштом 32% працівників загальноосвітніх закладів, які забезпечують навчальний процес, а це господарський та навчально-допоміжний персонал.
Забезпечення оплати праці навчально-допоміжного та господарського персоналу закладів освіти та їх утримання у 2017 році потребує з районного бюджету коштів у сумі 4777,357 тис.грн.
  Крім того, джерелами фінансування на оплату праці педагогічних працівників загальноосвітніх закладів з державного бюджету на 2017 рік передбачена сума 48264,5 тис.грн. замість необхідних 51344,6 тис.грн., тобто на заробітну плату освітянам недостатньо коштів у сумі 3080,1 тис.грн. В цілому для забезпечення навчального процесу у загальноосвітніх навчальних закладах не вистачає 3080,1 тис.грн., профінансувати які з районного бюджету практично неможливо.
  Також інформуємо, що на сьогодні всі видатки необхідні для забезпечення функціонування закладів дошкільної та позашкільної освіти повністю фінансуються за власні кошти районного бюджету, що є суттєвим додатковим навантаженням для органів місцевого самоврядування.
  Фінансова незабезпеченість галузей освіти та медицини негативно впливає на роботу відповідних комунальних установ. Це може призвести до скорочення лаборантів, психологів, кухарів, прибиральниць та інших категорій технічного та адміністративного персоналу, що може погіршити умови праці як самих вчителів та медпрацівників, так і вплине на якість надання освітніх послуг та медичної допомоги.
  Для забезпечення безперебійної діяльності установ галузей освіти та охорони здоров’я шляхом надання якісних медичних та освітніх послуг, прохаємо переглянути формулу розподілу загального обсягу освітньої та медичної субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам в частині збільшення фінансового нормативу бюджетної забезпеченості, крім цього врахувати мережу діючих закладів на відповідній території.
  Враховуючи вищевикладене, прохаємо Вас вжити заходів щодо перегляду підходів до формування Державного бюджету України в частині 100% забезпечення освітньої та медичної субвенцій, які надаються районним бюджетам та вирішити питання щодо надання додаткових субвенцій на відповідні галузі для стовідсоткового забезпечення установ галузей освіти та медицини Пологівського району з урахуванням діючої мережі.
Заздалегідь вдячні за розуміння та підтримку.

З повагою

Голова ради                О.П.Покутній

 

Понеділок, 27 Березня 2017 16:41 | Переглядів: 772