Офіційний сайт Пологівської районної ради Запорізької області

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Депутати Пологівської районної ради прийняли Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України щодо Гуляйпільського родовища залізних руд

  Проєкт рішення районної ради «Про звернення депутатів Пологівської районної ради Запорізької області щодо виключення з проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Переліку ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування шляхом проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами та на умовах угод про розподіл продукції» Гуляйпільського родовища залізних руд», внесений депутатом Олександром Кірієнком на розгляд десятої сесії районної ради, був підтриманий більшістю депутатів присутніх на сесії.
  У зверненні йдеться, що до Пологівської районної ради не надходила на погодження пропозиція Держгеонадра щодо включення Гуляйпільского родовища до переліку ділянок надр, спецдозволи на які буде виставлено на аукціон. Така ж пропозиція не надходила і до Гуляйпільської міської ради.
  В той же час, таке погодження передбачене Порядком проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Крім цього, депутати занепокоєні тим, що промислове освоєння родовища несе значні ризики для екологічної безпеки регіону. «В межах родовища встановлено 7 водоносних горизонтів. Основними горизонтами, які обводняють родовище є: безнапірний Полтавсько-харківський, Бучакський водоносні горизонти та напірні водоносні горизонти кори вивітрювання та кристалічних порід докембрія. Враховуючи складні гідрогеологічні та інженерно-геологічні умови родовища, залягання рудного покладу по розкривним нестійким породам потужністю до 100 та більш метрів, дислокація та водоносність рудного покладу, очікується загальний водоприплив в кар'єр до 1500 м3/г, що призводить до проведення значних дренажних робіт. Дренажні роботи призведуть до спадання водоносних горизонтів, висушування регіонів в межах Консько-Ялинського малого артезіанського басейна (Запорізька, Дніпропетровська, Донецька області), засолювання та вивітрювання чорноземів, висушування рік-притоків Дніпра, і як результат – втрата джерел питної води», - зазначено у зверненні.
  Враховуючи те, що порушено вимоги п.6 Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, у зверненні депутати Пологівської районної ради прохають вжити заходів для виключення з проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Переліку ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування шляхом проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами та на умовах угод про розподіл продукції» Гуляйпільського родовища залізних руд.
   Рішення районної ради з цього питання направлено на адресу Президента України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної служби геології та надр України, Кабінету Міністрів України. Текст звернення додається.



Звернення щодо Гуляйпільського родовища залізних руд.docx

Вівторок, 21 Грудня 2021 09:23 | Переглядів: 641